Show simple item record

AuthorHasaneen, M. N. A. [محمد نجيب عبد الغني حسانين]
Authorمحمود الباز يونس
Authorحبيبة محمد السحت
Available date2009-11-25T15:14:13Z
Publication Date1990
Publication NameQatar University Science Journal
CitationQatar University Science Journal, 1990, Vol. 10, Pages 185-197.
URIhttp://hdl.handle.net/10576/9729
AbstractPhaseolus vulgaris and Zea mays seedlings and plants were cultured on quarter-strength Hoagland nutrient medium with or without increasing concentrations of Na^SO^. Sodium sulphate increased the levels of reducing sugars whereas sucrose and polysaccharides decreased in the treated seedlings, whole plants and leaves."<-ketoglularic and certain carboxylic acids of the Krebs cycle increased in all seedlings and plants in response to the various salt concentrations used, with the exception of puruvate,o(-ketoglutarate and succinate which decreased in the salinized Phaseolus vulgaris seedlings. The present results with Na;SO^ are discussed in relation to the effect of salinity in other plant species and appear to be broadly in agreement with those other studies.
Languageen
PublisherQatar University
SubjectBotany
علم النبات
TitlePlant growth, metabolism and adaptation in relation to stress conditions XII. Carbohydrate and acid accumulation in phaseolus vulgaris and zea mays stressed with sodium sulphate
Alternative Titleنمو وأيض وملاءمة النباتات لظروف الاجهاد المختلفة 12 - تراكم المواد الكربوايدراتية والحمضية في الفاصوليا والذرة المعاملة بكبرتيات الصوديوم
TypeArticle
Pagination185-197
Volume Number10
Alternative Abstractتم إنماء بادرات ونباتات الفاصوليا والذرة على محلول هوجلاند المغذى ( ربع التركيز الكامل ) إما منفردا أو مضافا إليه تركيزات متدرجة من ملح كبريتات الصوديوم . ولقد أدت هذه المعاملات إلى زيادات طردية في السكرات المختزلة بينما لوحظ نقص في السكروز وعديدات التسكر في البادرات والنباتات الكاملة والأوراق . كذلك أدت معاملة بادرات ونباتات الفاصوليا والذرة بالتركيزات المختلفة من الملح إلى زيادات في حمض الفاكيتوجلوتاريك وكدلك بعض الاحماض الكربوكسيلية لدورة كربس ماعدا حمض البروفيك وحمض الفاكيتوجلوتاريك وحمض السكسنيك والتي لخصت في بادرات الفاصوليا تحت تأثير التركيزات المختلفة من الملح . ولقد نوقشت هذه النتائج في ضوء نتائج الاخرين ، وفي ضوء ما هو معروف حاليا عن ميكانيكية التوازن الأزموزي في الخلايا النباتية .


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record